Doi celibatari, o pereche?

 

  

- 1-

Nu de puţine ori, astăzi, rochia albă de mireasă rămâne doar un simbol al tradiţiei, uneori chiar al decadenţei, şi reprezintă mult mai puţin împlinirea visului de a trăi o veşnicie alături de marea dragoste, de cel venerat, de cel al cărui rol este acela de a proteja şi a contribui la procreare. Viaţa sexuală şi romantică sunt minunate, dar în ce măsură sunt ele elementele cheie în menţinerea parteneriatului, nu de pace desigur! Poate trăi un bărbat alături de o femeie? ,,Da cu siguranţă, pentru că mariajul este de fapt un potrivire de calităţi care nu mai sunt pentru mulţi dintre noi fireşti, de la sine înţelese." - de aici revine şi acea teamă de a întemeia un mariaj, care nu se ştie dacă va fi sau nu va fi durabil.

Cauza principală a acestei probleme este faptul că nu se mai acordă căsătoriei importanţa cuvenită, pierzându-se totodată şi sensul tradiţional al acesteia. Astăzi sexul şi procrearea nu mai sunt ,,impuse" prin certificat de căsătorie care să acorde un anume statut social individului. Pe de altă parte femeile îşi câştigă singure existenţa, aşa încât rolul de protector al bărbatului a pierdut şi el din valoare, iar sentimentele reprezintă un fundament mult prea sensibil pentru o căsătorie, mai ales în condiţiile în care aspiraţiile indivizilor sunt acum din ce în ce mai înalte.

Doi celibatari, o pereche? Foarte greu şi de multe ori chiar imposibil pentru că fiecare şi-a impus o ideologie proprie în privinţa evoluţiei şi a mentalităţii de luptător, iar anii de singurătate au făcut din individ un egocentric, uneori chiar un incurabil narcisist. Este foarte adevărat că până şi astfel de indivizi încearcă să guste din viaţa de cuplu, dar cu limite impuse de faptul că partenerul nu este iubit pentru ceea ce este el, ci pentru că într-un mod fericit aduce completările necesare celuilalt,

- 2-

în timp ce ceea ce se confundă cu marea dragoste este de fapt doar atracţie sexuală care se stinge în maximum doi ani. Sunt, cei drept, şi nenumărate cazuri în care după ce se stinge flacăra pasiunii se fac simţite alte emoţii, nu la fel de intense însă. în mod normal ar trebui ca dragostea faţă de celălalt să ia locul pasiunii, iar ,,intimitatea" să fie ceva mai complexă, dominată de încredere şi apropiere. Acesta este şi scopul prieteniei dintre doi soţi. Un punct de plecare îl constituie felul în care cei doi se comportă în timpul unui conflict. Marea majoritate a căsniciilor eşuează tocmai pentru că cei doi nu ştiu să se certe. Certurile zgomotoase sau abordarea uneia şi aceleiaşi teme nu vor elimina niciodată conflictul. Aşadar, extrem de importantă în viaţa de cuplu rămâne comunicarea şi încrederea, iar un conflict se poate stinge cu o glumă, dar nu obraznică şi jignitoare la adresa celuilalt, sau, pur şi simplu, cu un sărut. Nu sunt de trecut cu vederea nici alte elemente importante pentru viaţa de cuplu. Cât ne costă să-i aducem celuilalt mici elogii peste zii, sau să-i aducem aminte clipe plăcute din perioada în care ne iubeam nebuneşte? Cinci minute de sărutări, mângâieri şi îmbrăţisări, sunt oare cinci minute pierdute? Aceste clipe pe care le dedicăm unul altuia sunt oare un capăt de ţară? Ţinând cont de ele, sunteţi pe calea cea bună pentru a vă salva căsnicia, sau, poate, doar cuplul, ambele bazându-se de fapt pe principiul prieteniei, al sincerităţii, al respectului faţă de sine şi faţă de celălalt.

- 3-

Toate acestea îl ajută pe fiecare membru al cuplului să-i arate cu mai mare usurinţă afecţiune şi dragoste celuilalt. Pentru a înţelege mai uşor situaţiile critice prin care trece celălalt, provocate uneori de colegii de serviciu, iar alteori de către prieteni, ce-i drept nu foarte apropiaţi, trebuie să-i cunoaştem pe aceştia. Doar astfel îi putem da dreptate partenerului sau îl putem ajuta să înţeleagă mai uşor o situaţie trecând cu bine dincolo de greutăţile ce apar implicit. Stresul poate fi declarat, fără îndoială, inamicul numărul unu al cuplului. De aceea este foarte important să-i acordăm partenerului un plus de încredere şi atenţie în momentele grele. Pentru ca un cuplu să funcţioneze la ,,parametrii maximi", un rol important îl joacă şi împărţirea puterii. Fiecare trebuie să înţeleagă că şi celălalt are personalitate şi caracter, două elemente ce nu pot fi ignorate. O ceartă, o discuţie în contradictoriu, trebuie să aibă un rol constructiv şi nicidecum unul distructiv. Demn de reţinut este şi faptul că orice problemă are o rezolvare, dacă nu este prezentată denaturat. Se spune că tonul face muzica, sau vorba dulce mult aduce. Orice bărbat vrea să ştie că este singurul şi unicul care-şi poate proteja consoarta. Aşa că ... descrieţi ceea ce se întâmplă şi feriţi-vă să daţi verdicte sau să criticaţi. Fiţi explicit, dar politicos, chiar tandru şi însoţiţi orice dorinţă de ,,te rog" ,,eşti amabil să ...". Nu amânaţi nimic. Orice discuţie ia amploare în mintea dvs.

Dar ce se întâmplă de fapt în pat? Fiecare dintre cei doi parteneri are fantezii erotice, nu întotdeauna însă unul este dispus să le accepte pe ale celuilalt. Nimic rău în asta, trebuie să-i explici că pentru tine nu este ceva deosebit sau că nu te-ai simţi în elementul tău acceptând. Pe marginea unei astfel de teme este foarte indicat ca cei doi să discute fără jenă şi fără rezerve. Astfel dispar frustrările ca şi teama de a-l pierde pe celălalt.