Pagină de informaţii Internet


Istoria Internet-ului

Începe cu anul 1968, când se intenţiona să se interconecteze universităţile, departamentele militare şi de apărare ale S.U.A., astfel încât ele să coopereze în cadrul unor proiecte de cercetare comune, formându-se o agenţie numită Advanced Research Projects Agency (ARPA). Ideea a constat în a distribui informaţiile pe mai multe calculatoare, în întreaga ţară, folosind o reţea.

În 1975, majoritatea universităţilor importante şi a departamentelor de apărare din S.U.A. s-au legat împreună într-o reţea numită DARPANET, toate calculatoarele folosind acelaşi protocol pe care astăzi îl cunoaştem sub denumirea de TCP/IP sau Transmision Control Protocol /Internet Protocol.

După 1980, multe colegii şi universităţi au fost conectate la Internet, lucru ce le-a permis universităţilor să-şi împartă informaţii despre cercetările lor, programe şi ştiri recente.

În anul 1990, Internet-ul s-a deschis scopurilor comerciale.


Ce este Internet-ul?

Internet-ul este un mijloc de comunicare prin care puteţi coresponda cu un prieten aflat în străinătate, te poţi conecta la un alt calculator şi poţi folosi serviciile sale publice, poţi consulta cataloage şi baze de date ale unor biblioteci din toată lumea, poţi afla informaţii despre o persoană care are acces la reţea, poţi afla ultimele ştiri dintr-un anumit domeniu, poţi vizita expoziţii de pictură, sculptură şi fotografie, poţi conversa (prin scris sau chiar vorbit!) cu o persoană pe care nu ai văzut-o sau nu o vei vedea niciodată, dar care, în acelasi moment, este conectată, ca şi tine, la Internet, te poţi juca împreună cu cineva pe calculator şi poţi, de asemeni, să participi la o videoconferinţă.

Un ,,NU" categoric pentru Internet?

Veştile de senzaţie sunt mai degrabă rele, se spun şi se scriu despre Internet tot felul de lucruri menite, mai degrabă, să te sperie: că este o modalitate de propagare a ideilor extremiste, a pornografiei, că este o primejdie pentru tineret. De parcă nu vedem la orice colţ de stradă reviste cu coperţi jenante, care se vând fără nici o restricţie (cel puţin la noi ...). Pentru o persoană fără alte surse de informare, astfel de ştiri alarmiste sunt suficiente ca să-i trezească îndoieli în privinţa Internet-ului. Mai apar, e adevărat şi alte tipuri de informaţii, dar care sună ca din romanele SF.

Asa că, dacă sunteţi curiosi, dacă sunteţi îngrijoraţi, dacă doriţi să ştiţi doar ce se întâmplă în jurul dvs., mai jos găsiţi informaţii care să vă stârnească şi mai tare curiozitatea, să vă potolească neliniştile şi să vă dea siguranţa senină a celor care ştiu despre ce este vorba, plus şi multe alte informaţii, definţii de termeni etc., citiţi mai jos pentru că vă va fi de un real folos în tot ceea ce veţi face pe Internet.

,,PRO" Internet?

Internet-ul schimbă radical modul de comunicare, o uriaşă bibliotecă, un instrument de corespondenţă rapid, un nou mediu de publicare şi un mijloc de difuzare mondială a informaţiei. Este o invenţie genială, simplă, interactivă, capabilă potenţial să înlăture discriminarea geografică, ai acces la adrese utile, recomandări de site-uri interesante, înscrieri în conferinţe, aflare de burse, oferte de serviciu şi o mulţime de multe alte surse de informare.

Ca orice fenomen nou, Internet-ul are adepţi entuziaşti şi critici necruţători. Entuziaştii laudă capacitatea Internet-ului de a facilita comunicarea inter-umană într-o lume care împinge omul la singurătate, izolare şi alienare. Comunităţile virtuale de oameni uniţi prin idei şi pasiuni comune, ignorând graniţele politice, sociale şi lingvistice, ce poate fi mai bine şi mai înălţător? Internet-ul a declanşat un val de generozitate umană şi de solidaritate fără precedent, de la ajutorarea semenilor până la munca neremunerată, benevolă, pe care o presupune lansarea pe Internet a unor informaţii care pot fi utile unei alte persoane. Unii văd în comunicare pe Internet un mod de apropiere între oameni, ceilalţi - un mijloc de alienare: nu mai comunici cu cei din jur şi nu mai trăieşti experienţe reale, refugiindu-te într-o lume virtuală, petrecând ore întregi cu ochii privind ecranul calculatorului.

În faţa avalanşei de informaţii din lume, nu putem să ne izolăm. Trebuie să cultivăm şi să ne cultivăm discernământul, capacitatea de analiză, de selecţie şi de judecată critică.

Susţinătorii Internet-ului elogiază capacitatea extraordinară a reţelei mondiale de a da acces liber la cultură, la ştiinţă, la educaţie, contribuind la îmbunătăţirea vieţii. Nu mai depinzi de şeful ierarhic, de profesor sau de funcţionarul public pentru a avea acces la textul unei legi, la adresa de corespondenţă a unui coleg, programe internationale sau la oferte de cooperare care te interesează.

Internet-ul aduce o nouă vogă a cuvântului scris, după o perioadă îngrijorătoare de dominare a mediilor vizuale, mai ales extinderea TV. Pe Internet trebuie să scrii şi să citeşti, chiar dacă scrii la tastatură şi citeşti de pe ecranul monitorului. Se vorbeşte despre a doua alfabetizare la scară mondială. În acelaşi timp Internet-ul este încă la început: scepticii se plâng de instabilitatea adreselor de pe Internet, de încărcarea lentă a imaginilor şi elementelor grafice, de pericolul transmiterii viruşilor prin reţea. Se formează un nou stil de a scrie, un domeniu specific de grafică, noi programe de protecţie, un sistem de citare bibliografică de pe Internet, un capitol nou de drepturi de copiere, standarde internaţionale legate de Internet; problemele au uneori soluţii, care duc la apariţia de noi probleme.

Internet-ul este un nou mod de a te distra, un nou mod de a te instrui, de a te destinde, un nou mod de a te exprima.

Izolează sau apropie? În orice caz schimbă.

Şi totuşi se poate sau se va putea fără Internet? Categoric ,,NU".

La începutul anului 1995 s-a estimat că existau aproximativ 1.000.000 de pagini Web.

Termeni

Internet: - o super-reţea compusă din reţele de calculatoare din toată lumea, într-o continuă expansiune.

World Wide Web: - pânză de paianjen mondială - este o mare reţea de calculatoare bazată pe Internet, care permite utilizatorului de la un calculator să acceseze informaţii stocate în alt calculator.

URL - Uniform Resource Locator (Locaţie uniformă a unei resurse) - adresă standard care indică modul de acces la o pagină sau resursă din Web sau din Internet.

Locaţiile Web au un număr limitat de conexiuni (diferite pentru fiecare locaţie) iar locaţiile foarte aglomerate îşi ating frecvent aceste limite.

Legături: - conexiuni către alte pagini Web (afişate de obicei cu o culoare diferită şi/sau subliniate, cursorul mouse-ului atunci când este deasupra se modifică de la forma unei săgeţi la forma unei mâini).

Hipertext: - text care conţine legături.

HTML (Hypertext Markup Language) - limbaj utilizat pentru crearea de documente interactive.

pagină HTML - o mulţime de fişiere care formează un pachet de prezentare din reţeaua Internet.

Marcaj: - o înregistrare a unei locaţii (poate fi plasat în cadrul unei cărţi, fie că este vorba despre ceva care se utilizează pentru a memora pagini vizitate.

Antet: - punct de grupare sau de partiţionare a listei de marcaje. Antetul este utilizat pentru a asocia pagini Web similare.

Motor de căutare (program de căutare): sistem integrat de interogare cu o bază de date care permite efectuarea unor operaţii utilizând anumite cuvinte.

FTP (File Transfer Protocol - Protocol de transfer al fişierelor): - modalitate software prin care calculatoarele din Internet comunică între ele, transferă fişiere şi îşi transmit liste actualizate.

ISP - Internet Service Provider - provider de servicii Internet.

Driver: - program care permite unui dispozitiv hardware să funcţioneze şi să comunice cu un PC.

LAN (Local Area Network): - reţea locală de calculatoare - grup de calculatoare conectate împreună, pentru a partaja anumite resurse, cum ar fi fişiere, spaţiu pe hard-disc, imprimante, alte dispozitive externe şi servicii.

Routere - sunt componente de reţea care interconectează reţelele componente ale marilor reţele Internet.

Protocol - un ansamblu de reguli de comunicare în Internet.

Protocolul IP - se ocupă de trimiterea datelor sau verifică dacă router-ul ,,ştie" ce să facă cu datele expediate, atunci când acestea îi parvin.

Protocolul TCP - împarte informaţiile, de transmis, în mai multe pachete IP, acestea sunt transmise la destinaţie unde se asamblează şi aranjează în ordinea corectă pachetele IP de date primite, se ocupă şi de faptul că pachetele se pot pierde.

DNS (Domain Name Service) - metodă de administrare a numelor prin care numelor le este asociat (pus în corenspondenţă) numerele care identifică calculatorul din retea.

conectarePPP (point to point protocol) - conectare la un calculator server din Internet, prin linie telefonică obişnuită